Educatie muzicala pentru copiii prescolari.

Copiii aud sunetele din jur cu mult inainte sa se nasca, avand chiar capacitatea de a le memora. Expunerea la muzica inainte de nastere are efecte pozitive asupra copilului. Cercetarile oamenilor de stiinta arata ca dupa ce s-au nascut, copiii sunt capabili sa recunoasca muzica data spre ascultare in timpul sarcinii. Aceste studii concluzioneaza ca ritmul batailor inimii creste la auzul muzicii, cumva urmarind ritmul cantecelor ascultate, lucru care arata ca nu le aud pentru prima oara.

A ii familiariza pe cei mici cu muzica de la o varsta cat mai frageda, a ii invata pe prescolari si pe scolarii din ciclul primar sa recunoasca sunetele diverselor instrumente muzicale, ajuta la crearea de noi conexiuni interneuronale si intercelulare (noi sinapse). Cu cat se conecteaza mai bine neuronii, celulele creierului intre ele, cu atat creierul se dezvolta si inteligenta copilului creste. Dezvoltarea celulelor creierului, a conexiunilor dintre ele, este strans legata de expunerea la activitati si elemente care ajuta la conturarea unei individualitati armonioase. In acest sens, educatia muzicala a copiilor isi aduce un aport vital la progresul acestora in ceea ce priveste dezvoltarea gandirii abstracte, a inteligentei spatiale si, nu in ultimul rand, a tot ceea ce presupune intelegere matematica.

Copiii care au fost expusi la muzica de buna calitate si care au primit educatie muzicala de la o varsta frageda au creierul mai dezvoltat, conexiuni neuronale mai numeroase, lucru ce poate fi observat cu ochiul liber prin faptul ca depasesc restul copiilor in diverse arii de activitate specifice varstei, prin putere de concentrare, memorie, sensibilitate, gandire abstracta, limbaj si aptitudini de comunicare. in spiritul acestor constatari, scoala de Muzica PianoForte va propune pentru copiii dumneavoastra lectii de educatie muzicala pentru prescolari si pentru scolarii din ciclul primar. Iata un mic exemplu de lectie colectiva de educatie muzicala pentru copii, tinuta in cadrul scolii nostre de muzica, subiectul abordat fiind o premiera la nivelul scolilor de muzica din Romania:

Lectiile de educatie muzicala se tin pe grupe de varste:


grupa mica - a prescolarilor intre 1 si 3 ani (parintii sunt rugati sa participe alaturi de copiii la primele lectii pentru a le asigura familiarizarea si confortul psihic necesare bunei desfasurari a orelor)
grupa mijlocie - a prescolarilor cu varste intre 4 si 6 ani
grupa mare - a scolarilor din ciclul primar

La grupa mica urmarim sa le dezvoltam volumul vocii, respiratia si pronuntia cuvintelor, avand ca obiective:
- stimularea placerii de a asculta muzica;
- formarea deprinderii de a asculta cantecele intonate de profesoara, ale unor copii mai mari, precum si cantece simple cantate la un instrument;
- formarea deprinderii de a pronunta clar si corect textul unor cantece scurte.

La grupa mijlocie continuam dezvoltarea obiectivelor enuntate la grupa mica la care se adauga dezvoltarea intonatiei, a simtului ritmic si a unei tinute cat mai corecte. Obiectivele sunt:
- formarea deprinderii de a canta in colectiv cu toata grupa sau in grupuri mici, piese muzicale specifice varstei cu un ambitus pana in sexta mare;
- consolidarea deprinderilor muzicale insusite la grupa mica, precum si formarea unora noi, legate de insusirea in mod activ, prin cantec, a elementelor muzicii;
- consolidarea deprinderii de a deschide bine gura, de a respira corect, de a pronunta clar si corect textul, de a pastra o pozitie corecta a corpului in timpul cantatului;
- familiarizarea cu instrumentele muzicale, folosindu-le cat mai des posibil in cantecele studiate cu toata grupa sau identificandu-le in piesele muzicale audiate impreuna.

La grupa mare obiectivele se refera in special la aspecte legate de ascultarea si interpretarea muzicii:
- educarea dragostei si interesului pentru muzica, pentru frumos;
- formarea deprinderii de a asculta cantece cu un continut mai variat si complex;
- intinderea ambitusului pana la o septima sau o maxima de octava;
- formarea deprinderii de a recunoaste unele cantece invatate dupa un fragment melodic dat, fara cuvinte;
- dezvoltarea atentiei si a memoriei auditive voluntare, a receptivitatii si sensibilitatii muzicale.

Toate notiunile muzicale acoperite in cadrul lectiilor de muzica pentru copii sunt in mod constant revazute si intarite prin jocuri muzicale, miscare pe ritmuri muzicale, cantece pentru copii si exercitii vocal-instrumentale special concepute pentru varsta lor.
Mai multe detalii la fata locului. Inscrierile se pot face lunar, pentru luna in curs, lectiile tinandu-se in functie de completarea grupelor. Va asteptam cu drag!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player